Gitar Teli Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
En İyi Gitar Teli Nasıl Seçilir?
Gitar Kursu İzmir ailesi olarak bu yazımızda sizler için en iyi gitar teli nasıl seçilir, gitar teli türleri nelerdir konularından bahsedeceğiz. Piyasada bir çok farklı markanın ve modelin bulunması özellikle gitar çalmaya yeni başlayanların kafasını fazlasıyla karıştırmakta. Fakat biz sizler için gitar tellerinin yapısından ve çeşitlerinden detaylıca bahsederek, sizin gitar teli seçimi sürecinizi kolaylaştıracağız.
Klasik Gitarda Tellerin Yapısı Nasıldır?
Klasik gitarda gitar teli seçimi çok önemlidir çünkü farklı gitar teli marka ve modellerinden farklı tını ve tonlar gelebilmektedir. Gitar tellerinin tarihine baktığımızda, antik çağlarda kullanılan gitarın tellerinin genellikle hayvan bağırsağından yapıldığını görüyoruz. Fakat günümüzde gitar telleri alt 3 tel naylondan, üst 3 tel ise metalden yapılmaktadır. Bazı tel üreticileri bas nitelikli telleri üretirken sentetik liflerin ya da ipeğin üzerine bakır, gümüş vb metal alaşımlarını kaplama olarak kullanırlar. Bu alaşımların çeşidi de gitar telinden çıkan sesi fazlasıyla etkilemektedir.
Gitar Telinde Tansiyon Ne Demektir?
Gitar teli tansiyonu 4 çeşide ayrılmaktadır. Gitar telinin tansiyon çeşidi genellikle telin pakedinin üzerinde yazar. Peki bu gitar teli tansiyonu çeşitleri nedir, ne anlam ifade eder?
- Hard Tension: Sert tansiyon
- Normal Tension: Normal tansiyon
- Light Tension: Yumuşak tansiyon
- Extra Light Tension: Ekstra yumuşak tansiyon
Bu farklı tansiyon çeşitlerinin gitar teli seçiminde ve gitar tınısında nasıl bir etki yarattığını iyice kavradığınızda, gitar teli seçimi yapmanızı fazlasıyla kolaylaşacaktır.
Tansiyon çeşitlerinin ne anlama geldiğini bir örnekle açıklayacak olursak; sert tansiyonlu gitar tellerini gitardan daha metalik ve sert tınılar çıkarmak isteyenler tercih ederken, yumuşak tansiyonlu gitar telini daha çok yumuşak ve pastel tonlar elde etmek isteyenler tercih eder.
En İyi Gitar Teli Nasıl Seçilir?
Bu sorunun cevabı elbette ki çalmak istediğiniz müzik tarzına göre gitar teli seçiminizi yapmanız! Bunu şu şekilde açıklayalım; örneğin klasik parçalar çalmak istiyorsanız yumuşak tansiyonlu gitar teli tercih edebilirken, flamenko vb tarzlarda çalmak isteyenler bu müzik türlerinin keskin geçişli yapısından dolayı sert tansiyonlu gitar teli tercih edebilirsiniz. Bu noktada elbette önemli olan müzik tarzınızın zamanla şekillenmesi ve tarzınıza uygun gitar teli tansiyonunu, markasını ve modelini tercih etmeniz. Tarzınızı ise deneme yanılma yöntemleriyle şekillendirebilirsiniz. Bu denemeleri yaparken farklı tansiyonları da deneyerek kendinize en uygun gitar telini seçebilirsiniz.
Tek tansiyon çeşidine sahip gitar tellerinin yanı sıra karma tansiyonlu gitar telleri de mevcuttur. Bu çeşitlerde gitarın alttaki telleri farklı, üstteki telleri farklı tansiyonda üretilmiştir. Sonuç olarak gitarınızın çıkarmasını istediğiniz sesin rengi ve tınısı neyse ona göre seçiminizi yapmalısınız.
Peki Gitarın Tellerini Ne Zaman Değiştirmeliyiz?
Gitar çalmaya yeni başlamış herkesin aklındaki bu soruyu Fırat Cantekin Müzik Kursu olarak sizler için açıklayalım. Gitar tellerini değiştirmek için sizlere belli bir zaman dilimi vermemiz elbette mümkün değil. Bunun nedeni bu sürenin gitarınızı kullanma sıklığınıza bağlı olmasıdır. Sık sık ve uzun kullanılan bir gitarın telleri daha fazla aşınmaya uğrayacağından elbette daha sık değiştirilmesi gerekir.
“Gitarımı hiç kullanmadım kılıfında güzelce muhafaza ettim, yine de tellerini değiştirmem gerekir mi?” diye soranlar da olacaktır. Maalesef gitarınızı uzun süre kullanmamış olsanız bile bir süre sonra gitar telleri değiştirilmelidir. Çünkü en az 6 ay kullanılmayan gitar telleri özelliğini yitirmeye başlar.
Gitarımın Teli Koptu Ne Yapmalıyım?
Sürekli aynı marka ve model gitar teli kullanıyorsanız, gitarınızın bir teli koptuğunda sadece kopan teli değiştirmeniz yeterli olacaktır. Ancak gitara yeni başlamış ve sürekli farklı marka ve modelleri deniyorsanız ve bu konular hakkında detaylı bilginiz yoksa, gitar tellerinizi komple set halinde değiştirmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
Gitar eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak, ücretsiz bire bir deneme dersine katılıp eğitmenlerimizle tanışmak için bizimle iletişime geçebilir veya merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.