firat cantekin logo web sitesi 1

Bateri Çalmanın Önemli Püf Noktaları

  • Home
  • Genel
  • Bateri Çalmanın Önemli Püf Noktaları
Bateri Çalmanın Önemli Püf Noktaları

Bateri çalmanın önemli bir yanı, kişinin ritim duygusunu geliştirerek hem özgüven kazandırması hem de müzikle olan bağını güçlendirmesidir; bu, eşsiz bir deneyim sunar. Öncelikle bateri size harika gelecek ve sizi oldukça iyi hissettirecek bir enstrümandır. Vurmalı çalgılarda aksiyon genellikle daha çeşitli ve daha çoktur. Çünkü bateri çalarken yapacağınız tek bir atak dahi tüm gözleri kendi üzerinize çekecektir. Davul dendiği zaman genellikle aklımızda asma davul yani ramazan davulu canlanır, fakat asıl olarak bateri yerine davul çalıyorum da diyebilirsiniz. İzmir bateri kursu ile bu alanda hızla gelişebilirsiniz.

Sizlere bu blog yazımızda bateride nasıl hızla ilerleyebilir ve varsa soru işaretleriniz bunlara da cevap bulabileceğiniz bilgilere ayrıntılı olarak değindik. Sizlere tavsiyemiz sonuna kadar okumanızdır çünkü oldukça önemli konu başlıkları ve açıklamalar mevcut.

Bateriyi İyi Çalmak Nedir?

Bateriyi çalarken kulağınıza da güzel gelmesi adına yapmanız gereken bazı egzersizler mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, bateri çalarken mevcut ritminizi en iyi şekilde tutabilmeniz ve şarkı dinamiğini de sağlamanız içindir. Örnek verirsek, herhangi bir şarkıyı çalarken o esnada hızınızı ayarlayamıyor, hızlanıp ya da yavaşlıyorsanız burada dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Çünkü her şarkının kendine göre belli bir hızı ve ritmi vardır. Bu hızın dışına çıktığınız an problem yaşamaya başlarsınız. Unutmayın iyi bir bateri çalmak, metronom ile çalışmak ve çalabilmek demektir. Metronom ile eğitim için İzmir’deki kursumuzu tercih edebilirsiniz.

Bateri kursunun ilk zamanlarında sizden sevmenizi istediğimiz ve alışmanız gereken tek şey metronomdur. Çünkü bir batericinin ya da müzisyenin olmazsa olmaz kilit noktası metronomdur. Bu bahsettiğimiz sorunları yaşamamanız adına metronom, şarkı esnasında ataklarınızın tam yerinde ve zamanında olmasını sağlayan, sizlere belli bir kalıp içinde çalmanıza olanak tanıyan harika bir eşlikçidir. Ücretsiz olarak metronomu telefonunuza her zaman indirebilirsiniz. Oldukça çeşitli metronomlar da vardır. Bunun için eğitmeninizin kullanmış olduğu ya da önerdiği bir metronomu tercih ederseniz sizin için daha iyi olur.

Sık Kullanılan Metronomlar Nelerdir?

Metronom Beats
Akort Aleti Metronom
Prometronome
Metronome
Tüm bu uygulamalar hem android hem de ios sisteminden ücretsiz şekilde indirilebilmektedir. Metronom kullanımı da oldukça kolaydır. Öncelikle hız belirlenir ve ayarlanır. Örneğin 100bpm istediniz, buna ayarladığınızda ardışık olarak bu ritmi vurur.

Çeşitli Şarkı Ritimlerine Hakim Olmak

İyi baterist, her şarkıya uygun ritim çeşidini ve ataklarını hem sayabilmeli hem de ritmik vurguları iyi yapabilendir. Bu yüzden bateri kursuna başladığınızda yalnızca 4/4’lük ritim kalıplarını değil, bunun varyasyonları gelişiminiz için en doğru olan çalışma sistemidir. Ritim çeşitleri öğrenimi ile kendinizi her tarzda geliştirebilirsiniz.

Çalınması ve öğrenilmesi gereken ritimler
4/4
2/4
3/4
6/8
7/8
9/8
3/8
Bu tarz ritimleri çalabilir ve uygun atakları yapabilirseniz çok iyi bir davulcu olabilirsiniz. Şarkıları dinleyip öncelikle hızlarını saptamanız gerekmektedir. Yani kaç kaçlık ritim olduğunu bulmadan önce metronom hızını bulmalısınız.
Metronom hızı da belirlendikten sonra artık ritmi belirlemek üzerine düşünebilirsiniz.
Örneğin 4/4’lük bir şarkının ritmi 1-2-3-4 olarak devam eder ancak 6/8’lik bir ritim ise 1-2-3-1-2-3 olarak ilerler. Bu düzeni anlamanız için eğitmeninizden ritmin ne olduğunu ve nasıl vurulacağını sorarak öğrenebilirsiniz.

Yalnızca Bateri Kursuyla Kalmayın!

İyi bir baterist olmak için kendinizi sadece gittiğiniz kurslarla sınırlandırmamanız gerekir. Bunlarla beraber sürekli eğitici videolar da izlenmeli, anlaşılmayan kısımlar gerekirse yavaşlatılarak ayrıntılıca incelenmelisiniz. Eğer bunlara dikkat eder ve uygularsanız 2 yıllık bir süreci 1 yıla kadar düşürebilirsiniz bile!
Örneğin gittiğiniz konserlerde bateristleri dinleyerek kulak aşinalığı yaratmanız ve kulak doluluğu sağlamanız gerekir. Davul çalma teknikleri üzerine çalışarak şarkılara eşlik etmede ustalaşabilirsiniz.

Stick Control Nedir?

Stick kontrol, sağ ve sol ellerinizi birbirinden bağımsız kullanmak için yaptığınız egzersizlerdir. Sağ ve sol bagetleri seri ve kontrollü bir şekilde kullanmanızı sağlamaktadır. Bu da öncelik olarak metronom ile çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Stick kontrol çalışması, en doğru ve etkili egzersizlerle İzmir bateri kursumuzda sunulmaktadır.

Öğrenmiş Olduğunuz Ritimlerle Eşlik Etme

Örneğin derste 4/4’lük ritim çalışmasını öğrendiniz. Bununla ilgili you tube üzerinden backing track yazıp alt yapı çalışmalarına göz atabilirsiniz. Bu alt yapılara öğrenmiş olduğunuz ritimleri kolay şekilde uygulayabilirsiniz. Bu sayede her öğrenilen ritim de pekiştirilmiş olur.
Genel olarak bakıldığında iyi baterist olmanın yolunun iyi bir eşlikten geçtiğini anlamışsınızdır. Çünkü her zaman solo çalmayacaksınız. Bateri serüveninizin yüzde doksan kısmı eşlikler ile güzelleşen bir serüvendir. Bu sebeple duyduğunuz her şarkıya, melodiye eşlik etmeye çalışın.

Bateriye Başlangıçtaki Önemli ilk 2 Ay!

Bateri derslerine başlarken ilk olarak 8 dersin yani ilk 2 ayın çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu ilk 8 ders süresince hangi elinizle nasıl vurmanız gerektiğini, notaların süresini ve bateri çalmanın temel bilgilerini bu 8 derste öğrenmiş oluyorsunuz. Sizler de her bateri dersi sonrası o ders neler yaptıysanız bunu pratik ile tekrar yapıp pekiştirerek daha hızlı bir ilerleme elde edebilirsiniz.

Günde 45dk Çalışarak Çok İyi Bir Baterist Ol!

Bateri çalmak, davul ataklarını tekrar etmeniz gerekir. Ne kadar tekrar o kadar hızlı ilerleme ve gelişmedir. Unutmayın çok çalan iyi çalar. Bu kural müzikte hep böyledir. İyi bateristlerin hepsi böyle uzun süreler çalan, çalışan kişilerdir. Minimum 30 dakika ile istenilen disiplin sürecine girdiğinizde siz de göreceksiniz de oldukça hızlı bir ivme ile ilerlemiş olacaksınız.

Bateri çalmak, kendini ifade etmenin, müzikle derin bir bağ kurmanın ve ritim duygusunu geliştirmenin en keyifli yollarından biridir. Bu yolculuğa başlamak, disiplini ve pratik yapmayı gerektirir; ancak her geçen günle birlikte ilerleme kaydedildiğinde, bateri çalmanın kattığı değer çok daha anlamlı hale gelir. Bir diğer yazımıza göz atarak piyano çalmaya başlayanların bilmesi gerekenler hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*