Bağlamanın zengin dünyasına adım atarken, doğru bağlama çalma teknikleri ile bu enstrümandan en iyi verimi almak ve etkileyici ezgiler oluşturmak mümkündür. Türk müziğinin vazgeçilmez çaldıklarından biri bağlamadır. Hem geleneksel hem de modern Türk müziği içinde kendine yer bulmuş, telli çalgılar ailesinin klasik üyesi olan bağlamanın icrası ile ilgili günümüze kadar çokça araştırma yapılmış ve farklı düzenler meydana gelmiştir.
Bizler bu yazımızda sizler için bağlamada nelere dikkat etmeniz gerektiğini, modern sistemde nasıl bağlama çalabileceğinizi ve teknikleri nasıl geliştirebileceğinizi kısaca anlatarak soru işaretlerinize cevaplar niteliğinde oldukça faydalı bilgiler vereceğiz. Bağlama kursu İzmir arayışında olanlar için bu yazı yol gösterici olacaktır.
Günümüz Bağlama İcrasındaki Değişiklikler Nelerdir?
Bağlama, bozuk düzen ya da kara düzen gibi çeşitli şekillerde icra edilen bir çalgıdır. Ancak bağlamada mızrap kullanımı başlanmasından bu yana türler arasındaki mevcut çizgi daha da belirginlik kazanmıştır. Örneğin bozuk düzende icra edilen bir parça tek bir tel grubu kullanılarak ortaya çıkabilir. Bağlama düzeninde bir eser icra ederken üç tel grubunun da aktif şekilde kullanılması gerekir.
Bu tekniğin gelişmesindeki önemli nokta aşıklama ve süpürme tarzında olduğu gibi tüm tellere vurularak tek tek mızraplayarak bu ezgileri daha sade hale getirmek ve anlaşılır olmasını sağlamaktır. Bu modern profesyonel düzende benimsenmiş genel anlayış tüm telleri süpürmek değil de, ezgiye bağlı olarak sadece bir tel grubuna vurup sağ-sol eli koordineli biçimde kullanmak ve anlaşılır tok ezgiler elde etmektir. Bağlama çalma teknikleri öğrenmek isteyenler için kursumuz her detayıyla kapsamlı eğitimler sunmaktadır.
Elbette ki bu tekniği kullanmak için sağ sol ele ayrı ayrı uygulanması gereken yöntemler mevcuttur. Sizlere bu teknikler neler ayrıntılı olarak aktaralım;
Bağlamada Sol El Tekniği
- Çarpma Tekniği: bu teknikte icracı sol elinin parmakları ile tezene kullanmadan tellere çarparak ses elde eder. Çarpmanın notasyondaki yeri, şiddeti ve hangi parmakla hangi tele yapıldığı oldukça önemlidir. Ezginin hem kulağa güzel gelmesi hem de harmonik duyulması için tüm bu noktalara çok dikkat edilmelidir.
- Çekme Tekniği: aynı çarpma tekniğindeki gibi icracı tezene kullanmayıp telleri çekerek ezgiyi oluşturur. Notasyon üstünde hangi parmak ve hangi telle çekileceği besteci tarafından genelde belirtilir fakat bazen icracı bu tekniği kulağına hoş geldiği anda da kullanabilir.
- Bağlı İcra Tekniği: icracı bu teknikte de yine tezene kullanmadan yumuşak bir uyum sağlamak adına aynı tel üstünde parmaklarını gezdirerek ezgiyi meydana getirir. Benzer bir tekniğin gitar için de olduğunu düşünürsek bu tekniğin genelde tüm telli çalgılarda kullanılabilecek bir teknik olduğunu da bilmeliyiz.
Bağlamada Sağ El Tekniği
Sol el tekniklerinden bahsettik, şimdi bağlama icrasında en az sol el kadar önemli olan sağ el kullanımına dair yer alan iki teknikten de kısaca bahsedelim.
- Takma Tekniği: bu teknikte temel olarak mızrapın aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya doğru hareketi esnasında tellere sert biçimde vurulması anlamına gelmektedir.
- Vurma Tekniği: burdaki amaç şarkı esnasında belirlenmiş olan notalara sağ elle vurulup çalınacağını göstermektir. Genel olarak bestenin notasyonu esnasında gösterilen teller üstünde vurularak çalma yapılır. Eğer ki tek bir tel üstüne ard arda vuruşlar olacaksa nota ve parmak gösterimi de sadece bir çizgi ile gösterilir.
Bu teknikler kullanılarak modern çağımızın profesyonel bağlama icracıları daha eski parçaları dahi farklı bir ezgiyle yeniden yorumlamışlardır. Bu yorumlar da genelde sağ-sol elle ilgili bahsetmiş olduğumuz tüm teknikleri kapsar ve icraya hem ezgisel anlamda hem de görsel anlamda güzel detaylar katar. Bağlama çalma teknikleri kursu ile bu teknikleri en iyi şekilde uygulayabilirsiniz.
Bizler de sizlere derslerimizde, akademik eğitimleri içinde bu teknikleri hem uygulama hem de tarihsel anlamda profesyonelce öğrenmiş olan eğitmenlerimiz eşliğinde çalmakta ve öğrenmek isteyen her öğrencimize de tüm detayları anlatarak eğitimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
Sizler de en doğru ve en iyi sistemle, eğitimlerle bağlama öğrenmek isterseniz adresiniz belli! Kendinizi bu enstrümanda bulacağınıza inanıyoruz, bizlerle çıkacağınız bağlama eğitim serüveni boyunca müzik kursu ailemiz sizler için en doğru ve en kaliteli eğitimleri sunarak derslerimizi en verimli hale getirip sizleri de en iyi noktaya ulaştırmak hedefimizdir. İzmir müzik kursu olarak sizleri bekliyoruz!
Müzik yolculuğunuzda her seviyede yanınızdayız ve başarılarınız bizim için her şeyden değerli. Yeni başlayanlar için farklı bir enstrüman düşünüyorsanız, Yeni Başlayanlar İçin Eğlenceli Çello Egzersizleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.