firat cantekin logo web sitesi 1

Credibly synthesize visionary systems before functionalized channels. Dynamically enable intermediated relationships through.

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Çello Çalmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Home
  • Genel
  • Çello Çalmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Çello Çalmanın Püf Noktaları Nelerdir

Çello çalmanın püf noktaları arasında, doğru duruş ve el pozisyonu gibi önemli unsurlar bulunur. Peki dikkat edilmesi gereken diğer maddeleri merak ediyor musunuz? İyi Bir Çellistin Bilmesi Gerekenler Çelloyu neden tercih etmeliyim? Özellikle yaylı çalgı çalmak isteyip kararsız kalanlar için oldukça faydalı içeriklere sahip bir blog yazısı sizleri bekliyor!

Çello Çalmanın Püf Noktaları Nelerdir

Çello, yaylı çalgılar ailesinde bas yani kalın sesli bir çalgıdır. Orkestralarda da özellikle eşlik olarak yer alır. Bazı zamanlar elbette solo da çalışabilmektedir. Çello kursu teknikleri sayesinde orkestradaki rolünüzü daha iyi anlayabilirsiniz.

Çelloda Öne Çıkan Özellikler

  • İlk olarak çello çalarken kullanacağımız anahtarımız FA anahtarıdır. Bu anahtar kalın sesli oktavları içermektedir. Çello da kalın sesli oktavları içeren bir çalgı olduğu için bu anahtara oldukça aşina olmalı ve kolayca notaları okuyabilir seviyeye gelmeliyiz.
  • Çelloda sağ ve sol el konusuna değindiğimizde, sağ elde yay çekme, arşe kullanımı ve sesin çıkmasını sağlaması ön plana çıkar. Yay çekme eğitimi sırasında arşeyi doğru tutmak, çellodan zengin sesler çıkarmayı sağlar. Arşe tutuşunda sağ elimize pozisyon aldırırken de parmaklar açık ve bilek dik bir şekilde arşeyi sıkmadan serbest biçimde olmalıdır. Parmaklarımız arşeye açık ve rahat şekilde önden dayandıktan sonra başparmak da arşe arkasındaki oyuntu kısmına oturmalıdır. Unutmayalım, parmaklarımız arşeye oturduğunda onu daraltmayacak ve açısını da bozmayacak bir şekilde durmalıdır.
  • Yay çekmeye başladığımızda sağ el bileğimizin de kesinlikle esnek ve serbest şekilde olması gerekir. Aksi takdirde kasılmış ve katı bir bilek doğru yay çekişini sınırlandırıp zorlaştırır.
  • Çelloda tuşe bölümü geniştir. Bundan dolayı sol el pozisyonunu alırken mutlaka parmaklar açık konumda olmalıdır. Bilek yukarı doğru kalkık olmalı ve parmaklar da tuşeye geniş aralıklarla dik bir biçimde olmalıdır. Çello kursu İzmir içerisinde, bu tür teknik konulara büyük önem verilir.
  • Ayrıca çellonun duruşu pik dediğimiz bölümden vidası gevşetilerek boyumuza göre kolayca ayarlanabilmektedir. Doğru uzunluğu belirledikten sonra da vidayı sıkarak önümüze doğru açıda yerleştirebiliriz.
  • Çelloda bacak duruşu; sol bacağımız biraz ön kısımda sağ bacak ise biraz daha geride durmalıdır. Bu esnada çello da sol tarafımıza yatık şekilde olmalıdır. Sağ taraf serbest olmalıdır. Çellonun önü bu pozisyonda tam olarak karşıya bakıyor olmalıdır. Duruş pozisyonunda da çelloyu göğüs bölgemize yerleştirmeliyiz. Çello duruş ayarları doğru bir pozisyon için oldukça önemlidir.
  • Doğru sesleri bulabilmenizde yardımcı olacak unsur parmaklarınızın uzunluğudur. Parmak uzunluğu iyi olması durumunda bir perde genişliği kadar açıklığa gelebiliyorsak bu konuda oldukça avantajlı olduğunuzu söyleyebiliriz.
  • Çello çalarken beyin çok yönlü çalışmaktadır. Sağ ve sol el koordineli şekilde doğru teknikle çalıştığı için beyni de önemli ölçüde etkiler. Çello dersleri İzmir ile bu tür faydalı teknikleri geliştirerek hem müzikal hem de zihinsel gelişim sağlayabilirsiniz. Bunun sonucunda da bireyde düşünce gelişimi, bireysel gelişim ve çalışma disiplini zaman içinde olumlu yönde değişir.

Çello çalmayı öğrenirken geliştireceğiniz bu teknikler sizi güçlü bir müzikal temele ulaştıracak; ayrıca Gitar Bakımı Nasıl Olmalıdır? konusunu ele aldığımız diğer yazımıza da göz atarak müzik aletleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*