firat cantekin logo web sitesi 1

Credibly synthesize visionary systems before functionalized channels. Dynamically enable intermediated relationships through.

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Çelloda Gam Egzersizleri Nasıl Uygulanır?

  • Home
  • Çelloda Gam Egzersizleri Nasıl Uygulanır?

Bugün sizlere çelloda uygulayabileceğiniz gam egzersizlerinden bahsedeceğiz. Ama öncesinde gam nedir, nasıl oluşur gibi konuyu daha iyi kavramak ve ayrıntılı şekilde anlamanız için bununla ilgili kısa bir bilgi özeti geçeceğiz.

Gam, bir müzik parçasının kuruluş biçimine dayalı, belirli bir kalıp içerisinde dizili olan notalar topluluğuna verilen isimdir. Gamlar başladığı notanın ismini alırlar. (Do gamı, Re gamı, Mi gamı gibi) Sekiz bitişik ve komşu notanın meydana getirdiği gama, dizi denir. Gamların dizilişleri aldığı isme göre değişkenlik gösterir.

Gam Nedir?

Eğer gamları öğrenmezseniz bir şarkıyı çalmak ya da ona eşlik etmek, doğaçlama yapmak neredeyse imkansız bir durumdur. Çünkü şarkının nota dizilimi ve ait olduğu tona bağlı bir gam mevcuttur. Bu gam, sizi o parçaya daha çok hakim olmanıza ve daha yatkın bir biçimde çalım sağlamanıza olanak sağlar. Gelişmiş bir kulak yapısına sahip olursanız yukarıda bahsetmiş olduğum eşlik, doğaçlama vb. konularında oldukça başarılı olursunuz.

Çelloda Gam Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Herhangi bir enstrümanda gam çalışması ya da egzersizi yapabilmek için öncelikle ton ve tonalite konularını biliyor ve anlamış olmanız gerekmektedir. Bu tüm enstrümanlarda olduğu gibi çelloda da geçerlidir. Tonalite dediğimiz şey, yalın ton olarak bilinir. Yani bemol ya da diyez gibi değiştirici işaretlerin hiçbirini almamış olan tondur. Bu tona Do(C) majör denir. Parantez içerisinde görmüş olduğunuz harf do notasının uluslararası gösterim biçimidir. Do majör gamı tüm enstrümanlarda olduğu gibi çelloda da ilk olarak verilen gam egzersizlerindendir. Başlangıç seviyesinde olan bir çellist, rahatlıkla iki oktav do (C) majör gamını çalabilir. Gam egzersizi her müzisyeni ilgilendiren önemli bir konudur. Gamlar, bir müzisyenin çalmış olduğu enstrümana hakim olmasını sağlar.

Çelloda akort düzeni beşli aralıklarla yapılır ve dört tane tel bulunur. Bunlar sırasıyla kalından inceye doğru şu şekildedir: Do (C), Sol (G), Re(D), La(A).

Çelloda herhangi bir ton için gam egzersizlerini dört oktava kadar uygulayabilirsiniz. Elbette bu egzersizi yapabilmek için de yeterli teknik ve pratiği tamamlamış olmanız gerekir. Çelloya yeni başlayanlar için bir, iki, üç oktav pek çok gam bulunmaktadır.

Gam egzersizlerinin önemi

Çelloda gam egzersizinin önemini şöyle anlatabiliriz:

‘Güzel araba sürmek’ tabiri, arabayı yalnızca götüren insanlar için değil, arabanın her şeyinden anlayan, bilen, kurallara uyan ve o konforu hissettiren sürücüler için kullanılıyorsa, müzisyenler için de bu durum aynı şekilde geçerlidir. Bundan dolayı gam bilginizin olması demek hem sizin gelişiminiz için hem de dinleyicileriniz için oldukça önemli bir noktadır. Siz çello çalarken ezberden çalarsanız, karşınızdaki dinleyiciler sizi uzun süre dinleyemezler. Sıkılırlar. Bu durum elbette zaman geçtikçe sizi de sıkar. Aynı şeyleri çalmak kendi gelişiminizi engelleyeceği için doğaçlama yapmanız da pek olağan olmaz. Bu yüzden gam bilginiz size bu konuda sonsuz yardımı olacak ve ciddi derecede geliştirecek bir husustur.

İzmir’in en seçkin müzik okullarından Fırat Cantekin Müzik Okulu’nda çello kursu almak için bize ulaşabilirsiniz.

Comments are closed