Klarneti seçtiniz ve artık çalmaya karar verdiyseniz başlamadan önce bazı püf noktaları öğrenmeniz size oldukça fayda sağlar. Bu detayları sizlere kısaca, önemli noktalara değinerek aktaracağız.
Klarnet Nasıl Çalınır?
Klarnet çalarken kamışınızı, bek dediğimiz ağızlık kısmına yerleştirin. Yerleştirme esnasında kamışın üç kısmına kesinlikle hiçbir şekilde temas etmemelisiniz. Bek ve kamışın birbirine paralel olması gerekir. Bunun sayesinde klarnetten sesi doğru tonda üfleyebilirsiniz. Klarnet içindeki kamış kalınlaşırsa ses de basa doğru kayar. Tercih edilen kamış bu yüzden klarnetinize de uygun olmalıdır. Klarnet çalma teknikleri ile bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Kamışı sabitlerken bileziği de iyice sıkıştırmalısınız. Sonrasında yavaş yavaş parçaları birleştirip bir bütün hale getirebilirsiniz. Gerekli olan üfleme egzersizlerini yaptıktan sonra zaman içinde kolaydan zora doğru şarkılar çalmaya başlayabilirsiniz. Klarneti hem doğru hem de iyi bir şekilde öğrenmek için alanında donanımlı eğitmenler eşliğinde düzenli pratikler ile çalışmaya başlamalısınız.
Klarnet Bakımı ve Temizliği Nasıl Olur?
Klarnet bakımı ve temizliği klarnet eğitiminiz kadar büyük bir önem arz etmektedir. Klarnetinizin parçalarını düzenli rutinlerle temizleyerek her zaman doğru ve kaliteli bir sesi koruyabilirsiniz. İçerisinde nem kalmayacak biçimde temizleyerek klarnetin malzeme ve ses kalitesini de korumuş olursunuz. Klarnet bakım ve temizliği için enstrümanınızı sipariş ettiğinizde yanında verilmiş olan bez ile düzenli şekilde tuş aralarını ve klarnet parçalarını temizlemelisiniz. Bir çubuk yardımıyla bezi içeriye de sokarak tamamen temizlendiğinden emin olabilirsiniz. Ton ve akort kontrolünü de yaptıktan sonra enstrümanınız çalmaya hazır hale gelmiş olacaktır. Ses kalitesinde bozulmalar meydana gelmeye başlarsa da mutlaka bir uzman bakımına götürmelisiniz.
Klarnet Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Klarnet seçiminde ilk başta gelen en önemli konu klarnet türüdür. Ses kalitesi ve marka da mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Klarnetin metal kısımlarının paslanmaz çelik veya nikelaj olduğundan mutlaka emin olun. Klarnet seçim ipuçları araştırarak doğru tercihi yapmalısınız. Satın alınan müzik marketi güvenilir olmalıdır. Klarnet yapımında kullanılan malzemeler klarnetten elde edeceğiniz sesin kalitesini de doğrudan etkiler. Tüm bunları araştırıp doğru klarnet modelini bulduğunuzda uzun yıllar çalabilirsiniz.
Klarnet Çeşitleri Nelerdir?
Si bemol klarnet, sol klarnet, la klarnet, mi bemol klarnet ve mi bemol alto klarnet olarak farklı ses renklerine sahip klarnetler vardır. Enstrüman akortlandığı notaya bağlı olarak kalın ya da ince bir sese sahip olur. Sol klarnet koma seslerini daha rahat çıkardığı ve daha kolay da çalındığı için çoğu kişiler tarafında sıkça tercih edilir. Türk müziğinde de ağırlık olarak tercih edilen klarnet sol klarnettir. Klarnet kamış yerleştirme ile daha iyi ses çıkarmak mümkündür. Si bemol ile sol klarnet arasındaki fark karar sesinden kaynaklıdır. Si bemol klarnet sol klarnetten 1.5 oktav daha incedir. İki klarnette de perde dizilimi ve tuş sayısı farklıdır. Genel olarak hangi klarnete sahip olursanız olun, istediğiniz müzik türünde icra yapabilirsiniz. Klarnetler arasındaki farkları biraz araştırdıktan sonra kendinize uygun olanı belirleyebilirsiniz.
Klarnet Ekipmanları ve Aksesuarları Nelerdir?
Klarnet aksesuarlarının arasında temizleme bezi ile taşıma çantası yer alır. Olmazsa olmaz olan da ses çıkarmanızı sağlayacak olan kamıştır. Klarnet aksesuar ve ekipmanları arasında bunlar haricinde omuz askısı, bilezik, bek, temizlik bezi ve stand da vardır. Ayar tornavidası, nota sehpası ve eldiven de bu aksesuarlar içinde yer alır.
Bu yazımızı beğendiyseniz Çelloda gam egzersizleri ile ilgili yazımızı da mutlaka okumalısınız.