Klasik, Akustik, Elektro ve Bas Gitar Bakımı Klavuzu konulu yazımız ile size bu yolda doğru yolu göstermek ve uygulanması gereken incelikleri de sunmayı hedefliyoruz.
Gitar Bakımı ve Gitar Temizliği Nasıl Olmalı?
Gitarda profesyonel olma yolunda ilerliyorsanız, öğrenmeniz gerek tek şey gitar çalmak değil aynı zamanda sahip olduğumuz bu enstrümanın bakımını da nasıl yapabilirim olmalıdır. Sizlere dört aşamada bakımı en iyi şekilde nasıl yapabilirsiniz gelin kısaca bahsedelim:
- Gitar çalarken mutlu olmanın ilk formülü; Gitar sapı pürüzsüz ve temiz olmalıdır: Gitar sapınızı temiz ve pürüzsüz tutmanız, üstünde taşımış olduğu tuşe gibi narin yapıların ömrünü daha da uzatmanızı sağlayacaktır. İlk olarak bu işleme eski olan gitar tellerinizi çıkarmakla başlayabilirsiniz. Perdelerin arkasını, gitar sapını iyice temizleyin. Bu noktada tek ihtiyaç olacak şey bir adet bez ve az miktarda düşük derece madeni yağ olacaktır. Piyasada çok fazla reklamı yapılan limon türevi temizleme yağlarından da oldukça uzak durmalısınız. Bu tip maddeler ve ürünler silikon ve pek çok katlı maddesi de içermektedirler. Akçaağaçtan yapılma gitar sapının dokusuna bile ciddi zararlar verebilirler. Telleri gitarınıza takmadan önce saptaki tüm materyallerinizi iyice temizlediğinizden emin olduktan sonra telleri takmanızı tavsiye ederiz.
- Gitarınızın gövdesini temizleyin ve cilalayın: Gitarınızın gövdesinde yer alan küçük çizikleri ve hasarları kapatın. Sahnede parlayan bir gitarınızın olmasını istemez misiniz? Burada tek ve en önemli bilmemiz gereken konu gitarınızın eski tip nitro-selüloz tabanlı bir boyayla mı yoksa, yeni tip bir boyayla mı boyandığıdır.
Çünkü nitro-selüloz tabanlı eski tip boyalar daha hassas yapıdadır. Bu yüzden temizlemek için de yüksek teknoloji özel üretim gitar temizleme solüsyonlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ya da Brezilya’da çıkan doğal bir mum olan Carnauba cilası içeren yumuşak bir oto cilası yardımıyla bu tip gitarların gövdelerini parlatıp temizleyebilirsiniz. Artık bir çok modern gitar üreticileri, otomotiv alanında kullanılan boyalara benzer yapıda boya teknolojisini gitar üzerinde uygulamaktadır. Bu gitarların yüzeyinde koruyucu bir kaplama tabakası mevcuttur. Bu sayede de yumuşak bir oto cilası ile gitarınızın sadece gövde bölümünü yumuşak bez yardımı ile parlatabilir, aynı zamanda ufak darbeleri, çizikleri de yok edebilirsiniz.
- Perdeleri, tellerin temasta olduğu tüm mekanik aksamları kontrol edin: gitarda tellerin temas ettiği her parça, gitarın üreteceği ses tonu dengesini oldukça etkiler. Perde üzerinde ufak tefek kusurlar mevcut ise gitar sapı temizliğiyle bunlar giderilebilir. Fakat perdeler üzerinde ağır kusurlar ve oyuklar mevcutsa temizlikle bu kusurların örtülmesi imkansızdır. Bu noktada ancak profesyonel bir teknisyen işin üstesinden gelebilir.
Bunlarla beraber, geleneksel gitar tellerindeki ayar vidaları zaman geçtikçe daha fazla sürtünme yaratır. Bu da gitar tellerinin uygun tonda ses çıkarmasını engeller. Hatta ve hatta gitar tellerinin kopmasına bile sebep olabilir.
Bu durumu azaltmak için vidaların yuvalarını kurşun kalem ucunda kullanılan karbonla sıvayıp oluşacak olan direnci aza indirip gitar tellerinin daha dengeli ve iyi bir ses üretmesini sağlayabilirsiniz.
- Telleri gitarınıza geri takın ve akort edin: temizlediğiniz gitarınız artık sağlıklı ses üretmeye ve çalmaya elverişli hale geldi, temiz perde üzerine tellerinizi takın ve akordunuzu yapın.
Gitar dışında Yeni başlayanar için çello konulu yazımız da ilginizi çekebilir. İzmir gitar dersi konulu videomuzu da izlemeyi unutmayın.